Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 02:23 - отзвук
Автор: mihala Категория: Други   
Прочетен: 334 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.07.2010 02:26


Отзвук от Световен Ден за Молитва – 2010
Pastir.org ⋅ 23 юни 2010 ⋅ ⋅ Коментирай Етикети 2010, Ден, молитва, Отзвук, СВЕТОВЕН

http://pastir.org/news/1614

Тази година на 23 май 2010г. хора от 219 страни участваха в Световният Молитвен Ден. Стотици милиони християни изпълниха стадиони, площади, отворени и затворени зали като свидетелстват за силата на молитвата в единството на тялото Христово по целия свят.

Едно нещо, за които сме благодарни на Бога са свидетелствата за разстящо единство между църкви, деноминации, градове и цели държави, което може да трансформира целия свят. Формирани бяха редица мрежи, целящи обединение и партнъорство. Младите хора от целия свят все повече и повече усещат нуждата от среща в молитва в подножието на кръста Христов, като в много страни те бяха и движещата сила на Световения Молитвен Ден.

В България след като видяхме как през 2008г. Бог записа Своята история, като призовахме 10 града да застанат в единна молитва, с надеждата да достигнем до 10 000 души, а на 11 Май 2008г. се присъединиха над 26 000 души в повече от 82 града.

През 2009 година, на 31 май искахме за заменим множеството по-малки събития в отделните градове и да видим единството да се разширява. С тази цел планувахме 12 големи събития в по-големите градове из цялата страна, в които се включиха и съседните им по-малки села и градове в молитва за България. Стадиони и обществени зали бяха пълни с молитвите на вярващите от най-различни точки на страната ни.

Все повече се чуват призиви към обща молитва от цялата ни страна. Желанието на хора да се обединят в подножието на кръста е сигурен знак за идването на освежителни времена от лицето на Господа за страната ни.

Наблюдавайки събитията от 2008 и 2009 година, искахме през 2010 да поканим всички вярващи да се съберем на едно място, но за съжеление по различни причини това не беше възможно. В молитва започнахме да се връщаме към раждането на Световният Молитвен Ден от разказа в книгата Деяния на апостолите за да проследим трите етапа от раждането на църквата: десет дни на постоянна молитва преди Петдесятница, общата молитва на самия ден и проповедта на ап. Петър след слизането на Святия Дух.

Малко по малко, започнахме на мислим за обеднинението на вярващи в молитва в горницата, но и за проповедта на Петър, на която целият град беше свидетел. Продължихме да търсим Бога в молитва и след няколко потвърждения решихме да имаме две отделни събития.

И така на 23 май 2010 г. от 17:00ч. водачи и църкви от почти вскяка деноминация взеха участие в обща молитва за страната ни в най-голямата зала в София, България. В продължение на два часа, се отправяха молитви към Бога, бяха четени стихове от Библята и дори деца на 5 годишна възраст отправиха разпалено молитва към Бога за страната ни.

Връщайки се отново и отново към стиха от 2 Лет. 7:14 наистина виждахме този призив към обща молитва отправен и към цялата страна. Задачата обаче се оказа по-трудна, отколкото очаквахме. С много молитва и много срещи събрахме независим екип от хора с желание да се проведе обща молитва за България на открито. В него взе участие и бивш министър председател на България. Имайки представа, че големият процент българи причисляват себе си към източното Православие започнахме да търсим и православен свещенинк, който да води молитва на открито.

Срешнахме се с един от свещениците известнни със социалната си дейност с молба да вземе участие в инициативата, който без колебание при поканата.

Седмица по-късно, заради проблеми с нормативни актове около новопостроени сиропиталища на свещеника беше издадена заповед за събарянето им. Вдигна се шум от българските медии и проблема с дома за сираци доби национален мащаб.

Най-очудващо за нас беше, когато от Българска телеграфна агенция ни се обадиха с предложението да помогнем на свещеника с обедителни аргументи за запазването на приюта за деца на прес конференция, като плануваха да информират медиите,които да отразят това. Своевременно информирахме Телеграфната агенция и за предстоящата обща молитва на открито, която ще се води от свещеника, след което получхме отговор, че с радост ще помогнат за разспространяването на новината.

Ден след пресконференцията най-големите вестници бяха отразили предстоящата обща молитва на площада, като всеки ден имаше информация за скорошното събитие. Бяха отправени покани за участие от радио и телевизии. На самия ден от Българската национална телевизия ни се обадиха с молбата да присъстват и да отразят събитието. Редица интернет блогове, сайтове, вестници, радио и телевизии отразаваха събитието.

На 23 май 2010г бе проведена обща молитва за България, част от Световният ден за молитва, която се състоя на площад Св. Алакександър Невски точно пред катедралата в столицата, водена от източноправославен свещеник. Бившият примиер отправи поздрави към присъстващите. Същото направи и гост от Европейския парламент като поздрави България за участието й в Световния Молитвен Ден. Представител на американския Сенат и Конгрес предаде поздрави на България за добрата инициатива.

Отправихме обща молитва от сърцето на България към Бога, пропомнихме си стихове от Библята по случай Петдесятница и едновременно млади и стари се молиха за благоденствието на народа ни!

„Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение”.
GDOP Team
Bulgaria, Sofia 1463 P.O.B.131
Cell:00359 895 25 40 40
E-mail: office@gdop.eu
www.gdop.eu
THE GLOBAL DAY OF PRAYER BULGARIA
 


Тагове:   отзвук,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1664196
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив