Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2013 18:06 - християнство
Автор: mihala Категория: Други   
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.12.2013 19:00


www.armenianchurch-sofia.org/index.php

 РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – БОГОЯВЛЕНИЕ

Този празник, спадащ към т. нар. Дахавари, т.е. един от петте най-важни, е най-радостният в Арменската апостолическа църква. Както е известно, с Рождество Христово се поставя началото на новото летоброене.

Исус се роди във Витлеем при най-скромни условия и живя само тридесет и три години. От раждането до разпъването му на Кръста животът му бе изключителен чудесен, изпълнен с примери на всеотдайно служене на човечеството и на Бога. Затова Раждането Му се чества и се възприема като празник, символизиращ мира и любовта. По случай този светъл празник църковни пастири от различен ранг отправят послания към своите паства, като посочват и изтъкват символизиращите го основни повели - мир и любов за всички хора по света.

По апостолска традиция Арменската апостолическа църква чества Рождество Христово и кръщаването Му на шести януари. Първоначално всички християнски църкви единно са спазвали тази дата. По-късно (от 335 година насам) римо-католическата църква, отклонявайки се от старата традиция, възприема за дата на Рождество Христово 25 декември, като датата 6 януари остава като празник на кръщаването Му. Причина за тази промяна е обстоятелството, че и след утвърждаването на християнството населението на римската империя упорито е продължавало да спазва езическия празник на бога на слънцето Митра ( в Армения известен под името Михър ), честван на 25 декември. За да го отклонят от тази езическа традиция, западните отци заменили този празник с празника Рождество Христово.

 


Тагове:   вяра,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1661026
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив