Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2019 15:24 - пожелание
Автор: mihala Категория: Хоби   
Прочетен: 628 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 21.04.2019 16:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Поздравявам всички набори с наближаващия празник Велик ден. С пожелание за много здраве, радост и успехи у дома и навън.Да са ни светли дните и оставащите години.

НА КРАТКО

Задаваше се тих спокоен ден. По безлюдните улици проблясваха тук-там локвичките, единствени свидетели на току-що изцедилия се дъжд.
Дядо Йоцо,не дядо Иван...е, ще го нарека дядо Муньо, та да не ме набедят в пристрастие, взе стария си бастун и за по-голямо самочувствие, започна да го размахва из въздуха .Демек не е стар и няма нужда от него, нищо че вече беше попрехвърлил седемдесетте. Все още сърцето му беше младо.Та така... Нашия дядо Муньо излезе на разходка по изчистените от прахта улици. Локвичките проблясваха на появилото се слънчице и Муньовото сърце се разтапяше от удоволствие. И как ли не, когато наоколо нямаше кой да му вика и да хока за развяващия се бастун, па да не говорим за висящите му потури. Нали сега модерно им викат панталони, но той си знаеше. Неговите единствени потури все още се държаха на връвчицата, която беше сложил, за по сигурно, та да не паднат. Слънчицето блещукаше и нищо не можеше да заслепи вече позамръкналите от виделината очи. Пустия диабет и той си беше казал думата, а дума на две не се дели. Или е или не е... И сега Муньо държеше на това, въпреки възрастта си. Щом речеше нещо значи е казано и трябва да се изпълни. Та независимо от притихналите улици, той крачеше бодро. Оставаше само и да си запее неговата. Е, не че си я спомняше, но все нещо се прощракваше из проядените му зъби. Днешния ден беше определил да посети хубавото жи- пи. Бай Муньо наричаше така младата докторица, дето със сладка усмивчица винаги го отпращаше с думите- нищо ти няма Муньо.Нали пенсийката ти е същата.Ще ти стигне за лебеца, а бай Муньо под мустак, дяволито я поглеждаше, сякаш всичко му е наред.Та как да й каже,че да я разубеди. И сега, крачейки без пукната копейка... и пак тези думи... ще вземат да ме набедят, че съм русофил, си мислеше бай Муньо, се заглеждаше в блестящите, изрязани като от станиол, локви. Ах, тези очи нещо му изневеряваха...Той примигна и започна да бълвочи из локвичката с бастуня си... Един слънчев лъч му беше изиграл лоша шега... Дядо Муньо се наведе, но в нея нямаше желаната паричка. Едва се надигна и погледна към зачервеното от смях слънчице. Все пак него го има... Някъде далече се чуваха клаксоните на прехвърчащите, нищо неподозиращи, автомобили. Денят продължаваше да се търкаля из поизбледнелите от топлината улици.







Тагове:   велик ден 019,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Поздрави и на теб, Антоанета за Ц...
21.04.2019 22:14
Поздрави и на теб, Антоанета за Цветница. Един от най-големите християнски празници с много именици. За поздрав си избери подходяща песен по твой вкус и се сети за мен.
цитирай
2. mihala - Благодаря
24.04.2019 11:44
barin написа:
Поздрави и на теб, Антоанета за Цветница. Един от най-големите християнски празници с много именици. За поздрав си избери подходяща песен по твой вкус и се сети за мен.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1654031
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив