Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 12:15 - книги и размисли
Автор: mihala Категория: Поезия   
Прочетен: 872 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 24.02.2012 12:17


alexlyutoff.blogspot.com/2012/02/3.html

43. Чули сте, че е било казано: «Обичай ближния си и мрази врага си!»
44. Но аз ви казвам: обичайте враговете си и се молете за онези, които ви преследват,
45. за да бъдете деца на своя Баща, който е в небесата. Той кара слънцето си да изгрява и за злите хора, и за добрите, и изпраща дъжд и на праведните, и на неправедните.
Кой агресивен революционер ще обича враговете си. Нашият Ботев – революционера, в „На прощаване” оставя завета: „силно да любят и мразят”, като обектите тук са недвусмислени, омразата е срещу враговете, любовта е към отечеството. Второто предизвиква първото и никога Ботев не би сложил родината и врага под знаменателя на любовта. Това е революционерът; типажът му е сходен във всички истории, националности. Каузата му създава омраза и довежда до крайности – убивай! А това вече противоречи не на римските, а на Старозаветните закони, които още са конституцията на ценностната ни система.
Иисус не тръгна с оръжие в ръка, той не носеше нищо. Исус не триумфираше на кон, когато влезе в Йерусалим, а влезе на осел върху килим от палмови листа. Иисус нареди на Симон да прибере ножа, когато Юда идваше със стражата в Гетсиманската градина. Това не е бунт, това е примирение.

Хартман казва в книгата си:

„Злото не е противоположността на доброто. Злото е дума, която използваме, за да опишем отсъствието на тази любов, чрез която Бог се проявява. То е липсата на нещо, а не присъствието на нещо друго. То е отсъствие на връзка със създателя.”

Тези думи на Хартман много ми напомнят за разбирането за злото у Ваклуш Толев. За него „злото е нееволюирало добро”. И какъв бунт прави Иисус, като при него е пълната любов и пълната връзка със Създателя.  





Тагове:   аллютов,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1662741
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив