Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2015 11:24 - анализ
Автор: mihala Категория: Политика   
Прочетен: 475 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 16.11.2015 12:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 АНАЛИЗ 
Да продължаваме ли да се заблуждаваме или да погледнем реалността в очите. Границата, която беше поставена, с отделяне на републиките от Русия и образуване на граница между Русия и Европа, постави начало на оформяне на фронт за възникване на трета световна война. Кой го иска това?  Спонсорирането на някои "развити" държави или въвличането им в изпълнение на чужди намерения доведе до локални огнища на стълкновения. Заблуди и надежди у някои, че изпълняват ,едва ли не, мисия на велики  сили. Заблуда и презрение изграждат със своите действия. Но това бъдещето ще докаже, а на този етап, подкрепят не миролюбиво съвместно съществуване, а постилят път за  унищожение на човечеството. Глобалното унищожение няма да пощади и тях. Разразяване на световна война ,при сегашните действия, е неизбежна. Локалните войни ще се изчерпят и ще настане смут у военнолюбците. Тогава ще се прояви неприязнеността с глобална криза на ценности. Социални и алчностни характеристики на системи ще послужат за основа на трета световна война. Има ли сили,които могат да попречат на това развитие? Всяка, макар и неволна, политическа грешка е фатална. Водещите "велики сили" не е ли редно да се  реорганизират, а не да налагат стари виждания за развитие на света ? Да си зададат въпроса: След това унищожение на къде?
16.11.2015 г.


* * *http://chara.blog.bg/politika/2015/11/11/balkanite-krystopyt-na-gaz-i-geopolitika-ili-periferiia.1406208
Д-р Фредерик Уилям Енгдал, САЩ:
     Регионалната сигурност на енергията е илюзия, ако живеем в свят, в който текат войни. Трябва да сме наясно. Сега вие имате нещо като световна война. Откъде започна всичко ли? От доктрината на Пол Волфовиц, който написа един документ за Дик Чейни по времето на Джордж Буш-старши и който стана официален за Джордж Буш-младши, когато влязохме в Афганистан. Съгласно тази доктрина след разпадането на СССР и края на студената война единствената световна суперсила стават САЩ. Тяхната главна задача е да удържат това първенство дори с цената на военна намеса навсякъде по света, където считат, че възниква заплаха за техния интерес. Всичко, което правят Буш-младши, Бил Клинтън и Барак Обама, е определено от тази стратегия.
     След 1989 г., когато САЩ беше в тежко положение, имаше фалити на банки, Европа видя възможност. Европа започна да мечтае за европейска свръхсила. Тогава дойде договорът от Маастрихт, създаде се Европейската централна банка и се появи искане за общоевропейски отбранителни сили. Но дойде САЩ и каза - тая няма да я бъде. СССР рухна, ние от САЩ няма да разрешим независим от НАТО военен стълб. Тогава Германия започна движение за разширяване на НАТО на Изток. През 2003-2004 г. Държавният департамент чрез "Фрийдъм хаус" заедно с неправителствените организации (НПО) на Джордж Сорос, започнаха  да изнасят революция. В Грузия и Украйна. Съпругата на президента на Грузия беше американски гражданин, а в Украйна инсталираха президент, който симпатизира на НАТО.  Всичко това с цел привличане на тези страни към НАТО. После дойде 2006-2007 г. когато администрацията на Буш обяви настаняване на противоракетна (ПРО) отбрана в Европа, под предлог защита от Иран. Владимир Путин отвърна: наличието на ПРО в Полша е ход срещу Русия. Сергей Лавров сега напомни на света, че след сваляне на санкциите срещу Иран трябва да бъде махната и ПРО.
     След 2008 г. изгря Китай и започна все по-отчетливо да говори за политиката на САЩ. Русия започна да се стабилизира. От началото на нашия век идеята на САЩ за единствена свръхсила беше подложена на заплаха и тогава се започна войната с тероризма, но... чрез тероризъм. В Афганистан, Саддам Хюсеин в Ирак. После казаха: "Сбъркахме", но страната вече беше разрушена, окупирана и с военни бази в нефтогазовите находища. През 2009 г. това продължи чрез НПО, които ползваха демокрацията за смяната на режими - свалянето на Хосни Мубарак в Египет,  цветните революции. Разбиха Либия, единствената богата страна в тази част на света. Всичкото това, за да се контролира регионът на Близкия изток, за да се контролират ресурсите там. Обама има вече пет човека на високи позиции в администрацията си от този регион. Стратегията да включат в това братство и Сирия претърпя фиаско.
     През 2009 г. емирът на Катар предложи тръбопровод за транспорт на газ до Средиземно море през Йордания, Саудитска Арабия и Сирия. Тогава Башар Асад отказа с аргумента - ние имаме отношения с Русия. През 2010 г. Сирия, Иран и Ирак се споразумяха за газопровод, по който да тече ирански газ до Европа и от този момент започна дестабилизирането на Асад. САЩ с брутална сила от осем различни страни вкараха наемници в Сирия, за да го свалят. Това не сработи и от 30 септември т.г., когато Русия обяви, че е приела поканата да помогне на законното правителство, тлеещата жарава в Близкия Изток се раздуха.
     Сега пред държавите от Югоизточна Европа има две възможности. Първата, да продължават със статуквото да са лоялни васали на САЩ и на НАТО, на слугинажа, което значи курс към икономическа депресия и социален хаос, приток на бежанци и т.н.
Втората, да тръгнете на Изток и да се свържете активно с Евразия, да свържете Германия с Изтока, с нововъзникващите там съюзи и икономики. Да приключим с геополитическите напъни от времето на Бжежински. Ние трябва да имаме мирна икономическа инициатива на войната. Политиците трябва да започнат открито да говорят за шантажа на Вашингтон.

duma.bg  



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1664911
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив