Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2018 00:17 - Носталгия
Автор: mihala Категория: Хоби   
Прочетен: 305 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.03.2018 12:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  ОТКРИТИЕ

Завърте се земното кълбо! Да  бе, брате, завърте се земното  кълбо. Нали беа казали, че е  спрело да се върти. Ама яз го  усетиф. Завърте се изведнаж.  Нещо ме бутна  и щех да паднем,  а то требало да ми покаже, че се  е завъртело. Ех, пусто опустело,  щеше да ме бутне. Виж, оня ден  като извеждаф козата на паша и  тя като се разигра, та се кюсна  у мене. Но не можа да ме бутне.  Е, беф апнал малко лебец и  млечице... Ама сега ти кажувам,  че се завърте. Нищо, че не съм  слагал и залък в устата от  вчера... И това дето кажуват, че  земята е била плоска, а сега  била топка, ич да не им веруваш.  И аз не им верувам. Тя земята си  е тепсия. Виж ги летат из  небесата ама се виждат. Ако беше  топка, като минеа на обратно,  немаше да ги виждаме...  Па ето и Мите- Иванкиния де,  дето ока сека сутрин по  говоритело и той е изпущил  времето. Кажува, че щело да е   топло, а то студено. А некогаж  кажува студено, а то топло. Иди,  че го разбери. Ама нали човеко  работи у кметството и е все  между големци, дето му кажуват  какво да кажува...  Усмихни се бе селски. Какво си  се намръщил, като че ли са ти  потънали гемиите. Па и на теб ти  кажуват, некогаж, какво да  кажуваш... Ама то времето си  остава непроменлива величина...  Това е то... Нищо, че земята се  е завъртела...Ама яз ти кажувам,  да го запомниш от мене, - земята  се е завъртела и нема спиране...

ГЛАСОВЕ ОТ ОТВЪДНОТО- КОМПИЛАЦИЯ

- "Тих бял Дунав се вълнува, весело щуми..." Двамата приятели седяха на трупите пред дъскорезницата и хапваха от приготвените за обяд пакети. 
- Шуми зер. Виж как пее дъскорезницата. А това, че шуми е от банцига... Ти какво си се вманиачил да изкарваш всичко на песни.
- А не, Даскале, виж как шуми реката..."Балканът пее хайдушки песни"...
- Аз я виждам, но да шуми не чувам. И тя ли си има свои вълнения. Е, подскача от камък на камък. Погледни нас, от видело до тъмно се трепем за чорбаджията.
- Спомняш ли си я - "Тих бял Дунав се вълнува, весело шуми, хей..." А сега как ли шуми...
- Хубава песничка и я помнят, а ние с тебе...
- Гледам поколенията и не мога да им се начудя. Не си пеят песничката, а все искат нещо да изшумолят. Ние като шумолехме из Балкана, виж ни сега. Е, казват: "Жив е той, жив е там на Балкана"..., но ние си знаем колко сме живи.  Вярно, че понякога си лежим кротко и самодиви ни заобикалят, но като гледам и те не са се преработили, а самодивите им са едни такива- напращяли, че и се  здрависват по мъжки. На това му викам аз приятелство - човек за човека е брат.
- Какво приказваш бе? Като че ли си опитал от виното, което ти оставиха за помен. Какъв брат? Виж ги как се трепат един друг.
- Е, и ние се трепахме, а сега всички сме... където трябва, с тая разлика, че на едни ни викат, че сме живи, а други не ги и споменават.
- Някога Алеко направи паметник на бай Ганьо, а сега Личко ли ще овековечават? - Ами той е личност и половина. Е, гледа си неговата оправия, но и бай Ганьо не беше по-друг. Все за себе си... От друм- дере, че е по-добре.
- Ей, я не употребявай чужди думи, че не си ли спомняш. Ние за едната българщина загинахме и трябва да държим на нея докато сме живи... Да живее България!!!...
Двамата се поизправиха и вдигнаха ръце. Трохички от храната се търкулнаха на земята, от които понечиха да си клъвнат няколко гълъба.
- Къш, бе, къш!- заразвика се Хаджията, - не виждате ли, че от тук трохички не се ядат.
Гълъбите обаче не искаха да знаят за това. Те продължаваха да си кълват, а с шумящата вода утоляваха жаждата си.
2.
След като си похапнаха, двамата титани решиха, че е дошло време да пообсъдят политиката.
-Мислиш ли,- рече Хаджията,- че днешните политици не предлагат нищо ново, а гледат да натаманят положението, както беше по наше време?
- Е, ти пък... Защо се захващаш с нещо, за което не му е сега времето. Те всички и по онова, и по това време, ако не се облажат, значи не са господарували.
- Ама нали казват, че вече са минали няколко поколения политици и различни политически системи, та трябва да са променили и мисленето си. А???... - Дааааааааааа, ех, че ме разсмя. Я по-добре си кротувай, че да не започнат и тебе да те есхумират, че тогава да видиш. Налягай си парцалкитее!
- Ти пък... Спомням си как си приказвахме из чаршията. Човек преди да е човек е бил маймуна. Дали е така?!?... Как ли може да им се помогне на тези маймуни  отново да станат хора?!?...
- Виждаш ли, хората се натягат, най- усърдно, да стават маймуни, а ти искаш да им помагаш да стават хора. Казах ти!!! Гледай си работата и не мисли за  маймунджилъците им. Има кой да ги оправя.- и поглежда нагоре.- Този, там горе, вижда, но и Той си трае. Всеки се старае... Радвай се, че все още ти пеят -"жив е той, жив е" и че Балкана още го има... Двамата приятели доволно се отърсиха от спомените и поеха своите задължения.


image


Тагове:   разк,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1663969
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив