Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2020 15:07 - под шипковия храст
Автор: mihala Категория: Хоби   
Прочетен: 492 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 07.04.2020 15:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ПОД ШИПКОВИЯ ХРАСТ

Сгушена под шипковия храст, малката горска теменужка не помръдваше. Опиянена от звуците на настъпващата пролет размишляваше...
- Как ли изглеждаха другите цветя?...
И ето утрото И предложи нови разкрития. Нейното убежище беше покрито с неподозирано множество напъпили тревички. Малката теменужка се радваше.Тя очакваше новите съседи с голямо любопитство.
Не мина много време и тревичките започваха да стават цветенца, а някои се забавяха в очакване на ново случване. Въпреки,че се чувстваше самотна малката теменужка усещаше все нови и нови присъствия. До нея се беше появила дебела непозната, която будеше любопитство. Каква ли ще е тази непозната? -си помисли, като не откъсваше поглед от нея. А тя, усещайки погледа й, с всеки миг променяше вида си. Растеше, растеше...Появяваха се увити, а след това цели назъбени листенца. Теменужката я помисли за жълтурче, но набъбналите пъпки предвещаваха друго. Изкласила много над нея, тя се развиваше в клончета и трънчета, докато малката теменужка започна да се задушава. И когато, с последни сили погледна, на върха се беше появил магарешки бодил. Тя осъзна,че това развитие на нещата не предвещава добро за нея. Бодилът се развиваше и дебелееше. Малката синя теменужка поглеждаше, но вече силите я напускаха, а когато наведе главица, усети малка палава ръчица да се промушва към нея с радостен писък. Момиченцето щастливо показваше на майка си желаната находка. Тази радостна глъч върна силите й. Тя изправи главица и се усмихна. На утринта, поела от горската роса, малката теменужка се събуди за нов живот. Звън на хлопки, от приближаващо стадо, долетя до нея. Прикрита зад големия шипков храст, тя се любуваше на новия ден. Беше забравила за бодила, който, в своята извисеност, беше послужил за храна на селското магаре.
@

image






Тагове:   р-з 020,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Затова селското магаре
07.04.2020 15:30
няма да се разболее от рак. Защото е изяло бодила. Той е отлична билка.

Поздравявам те за този забележителен финал, Михала!
цитирай
2. mihala - Благодаря,
07.04.2020 18:49
че познавач на бодили ми каза,че е билка против рак.Не знаех това. Лека вечер.
цитирай
3. lexparsy -    Пролетно припомнящ и поучителен ...
08.04.2020 10:51
   Пролетно припомнящ и поучителен е твоят разказ... :)
   Само човек който заспива и се събужда сред природата, забелязва как тя естествено и красиво балансира всичко живо, и се адаптира към средата си.
А и човека, както магарето, може да се възползва от това, a не да И се натрапва... ;)
   А в двора на един добър стопанин и шипковия храст, и теменужката и всички цветни растушки са си там, където трябват...  даже и будила на магарето... :-)) А цвета му е полезен и за сърцето кръвта и имунната система... ;)
   Аз пък ти подарявам един шипков цвят, който всъщност е дива роза! :-)
   Лекс
цитирай
4. mihala - Здравей,Лекс,
08.04.2020 11:46
Много сполучливо цвете по време на пандемия и едното боде и другото. Дано само ние не подивееме от изолацията. Хубав безвирусен ден и благодаря,че ме посети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1652820
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив