Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2017 22:22 - * * *
Автор: mihala Категория: Лични дневници   
Прочетен: 706 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 10.02.2017 18:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не е ли време да се организира/ре/ социалното обслужване в България???...

До администрациите в България и обществото.

Случайно попаднало в полезрението ми писмо, но поради актуалност го публикувам. Надявам се, че няма да претърпи забвение. Моля за отворен отговор. 


ОТВОРЕНО ПИСМО 

В началото на всяка календарна година исканията на социалните работници за по-добри условия на труд, по-високи заплати и нова техника се превърна в негласна традиция. 
Две години и шест месеца след последното увеличение на трудовите ни възнаграждения с 20% отново сме на първо място в класацията за най-ниско платената длъжност в държавната администрация. 
Включването на класа за прослужено време и стаж към основната работна заплата и прилагането на безумните Наредби и Закони „Дянков” фактически замразиха възможността за всяко движение на размера на заплатите ни. 
Иначе: - пишем индивидуални планове за развитие, 
- участваме в обучения, 
- оценяват ни , 
- атестират ни, 
- изискват от нас компетентност и професионализъм, 
за да попаднем накрая в дъното на Класификатора на длъжностите в администрацията, без изисквания за висше образование или трудов стаж по специалността! 
Защото е удобното извинение за ниското заплащане! 
Наредбата за кариерното развитие на социалните работници е един смехотворен нормативен акт без никакво приложение в практиката! 
И до сега заемащите длъжността „главен социален работник” се назначават без конкурс, чрез вратичките в закона, а „старши социален работник” изобщо не съществува в системата. Продължават политическите назначения на ключови позиции дори на хора с криминално минало! 
Същата бутафория е и Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация! Евтиното оформление на таблици за длъжностни нива , степени и заплати е колкото объркващо толкова и неосъществимо. Не стана ясно , как досега на никого възнаграждението не нарасна заради постигнати резултати!!!! 
Повече от 10 години нито една Обществена поръчка не можа да подсигури така необходимата за работния процес компютърна техника. 
Знаете ли що е то матричен принтер? 
В „ Уикипедия” ще прочетете : 
Изобретение от 19 век наподобяващо пишеща машина с главни недостатъци ,ниска скорост на отпечатване и голям шум по време на процеса. Това е нашата техника…за компютрите е ясно какви са, за да са съвместими с това поколение принтери! 
Социалните работници вече са със сериозни професионални заболявания провокирани от липсата на безопасни условия на труд, пренапрежение и стрес. 
Все повече колеги напускат, напълно разочаровани от системата с еднакъв мотив: „Ниско заплащане, прекомерно напрежение и работа”. Досега никой не е пожелал да се върне. Младите кадри издържат съвсем кратко и се отказват ужасени от социалната работа. Тези които останахме сме притискани от Директорите по места и Началник отделите да съвместяваме едновременно и безвъзмездно няколко длъжностни задължения. 
И докога можем да издържим така? 
Не можем! Не и когато цената е здравето и семействата ни! 
Отказваме да се справяме вече: 
- с архаичната техника, 
- с бумащината, 
- с ниските заплати, 
- с допълнителната безвъзмездна работа , 
- с негативизма и гнева на хората пред гишето заради неуредиците в системата, 
- с посегателствата на циганите, 
- с битовите проблеми, 
- с липсата на тонери, хартии, формуляри, химикалки и пр. …и пр. 
Достатъчно! Практиката е доказала : Когато пътя на търпението свърши се тръгва по друга пътека очертана от Закона за Уреждане на Колективните трудови спорове. 
В тази връзка ви представяме нашите обобщени искания: 
1. Възстановяване функциите на Съвета за Социално сътрудничество създаден по време на мандата на министър Хасан Адемов. 
2. Увеличение на основната работна заплата на всички служители в Дирекциите Социално Подпомагане с 200 лв. през 2015 г. без оглед на трудов стаж и оценяване. 
3. Предприемане на незабавни мерки за снабдяване със съвременна компютърна техника. 
4. Подобряване условията на труд и материално техническата база до степен отговаряща на изискванията на КТ и нормативните актове. 
Съзнаваме обществената значимост на нашата работа, дано да я съзнавате и вие. 
Отворени сме за един ползотворен диалог в кратки времеви рамки, след което в защита на своите интереси сме в готовност за предприемане на конкретни протестни действия. Очакваме конструктивни предложения и решения! 
clubs.dir.bg/showthreaded.php



Тагове:   соц 017,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Добре...
10.02.2017 12:39
Но да не се назначават по партийна линия, да не им се оказва партиен натиск от управниците...
цитирай
2. mihala - Но да не се назначават по партийна ...
10.02.2017 13:42
mt46 написа:
Но да не се назначават по партийна линия, да не им се оказва партиен натиск от управниците...

Да са на отделен щат към общините и на подчинение на М-во на здравеопазването.Това ще даде възможност да се назначават компетентни и образовани,според насоката, специалисти- здравни работници,социални помощници,кухненски и т.н..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1653550
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив