Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2020 10:48 - криза на вярата
Автор: mihala Категория: Лични дневници   
Прочетен: 678 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 28.03.2020 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Пандемията ,която мога да нарека КРИЗА НА ВЯРАТА

НАЧИН НА МОЛИТВА

Страхът иска да ни отдели от Църквата Христова. Но може да бъдем в общение по домовете си. Да се молим със сърце, като повтаряме в ума си предложените молитви. При положение,че мисълта ни говори друго е показател,че трябва повече да се молим и слушаме молитви.При четене на молитвите ОТ СВЕЩЕНИКА, да се стараем да повторим изреченото. Пропускаме ,в бързината, но продължаваме да слушаме и да повтаряме,макар и една дума, дошла в съзнанието ни  от дадената молитва. Успех в общението ни и Бог да помага. Така постепенно молитвата сама ще идва в съзнанието, даже и при нечетене от свещеника. Дадените молитви ни предпазват от погрешни стъпки.

Молитвите на църковно славянски са по-близки до нашата духовност. Бог ни е завещал, да обичаме ближните както самите себе си.












Тагове:   вяра 020,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Самият Христос също ни призовава:
26.03.2020 11:55
"И не бъдете като лицемерците, които се молят по кръстопътища и синагоги, а ти като искаш да се молиш влез в скривалището си и като затвориш вратата след себе си се моли така: /следва текстът на молитвата/...И твоят Отец, който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве."

Е, доживяхме да се молим по Христа, макар и по външна принуда, защото досега се молехме като езичниците в техните храмове - със свещи в ръка. Кой със свещ от 15 лв, кой със свещ от 10 лв, кой със свещ от 5 лв, а кой със свещ само от 20 ст. Като че ли колкото ти е по-тънка свещта, защото си по-беден, то и вярата ти е по-незначителна. Дори само по това различие в свещите ще познаете, че търговците които Той гонеше от храма, отдавна са превзели този храм. Ще познаете също, че и сатана трайно се е настанил в тези храмове и сякаш ехидно ни казва - колкото ти е по-дебел и охранен врата, толкова повече имаш запазено място в Царство Божие.
цитирай
2. mihala - Здравей,Миси,
26.03.2020 14:00
Благодаря ти за добрия коментар. Малко нещо имам да допълня от моята библия,което според мен е много важно "И не бъдете като лицемерите,които се молят по кръстопътища и синагоги ЗА ДА ГИ ВИЖДАТ ВСИЧКИ... което е израз на липса на вяра, а тщеславие,което се отнася в голяма степен до сегашните вярващи. Не знам каква е библията ти, но има много и различни преводи.Аз,според моята, съм възприела в скришната си стаичка,защото скривалището ми звучи по военному.
Бог ни беше дал време да повярваме, да се покаем, да се обърнем към него, но ние
продължихме да водим войни и да си фантазираме остатъци като минали величия.
Затова ни споходи време на изпитване,кой какво е постигнал във вяра и верност.
За свещите имах среща с такъв вярващ в Гръцката църква във Виена,попаднала по случайност.Нямах пари и си взех малка свещичка, а бяха поставени грамадни. И като излезнах от храма един човек ми каза,че който вярва взима големи свещи.Не стига,че големите свещи ми унижаваха достойнството като човек ,все едно непотребен, но и той ми каза това.Но се замислих кой е по-вярващ. Обичай ближния както себеси.А църквата блести в своето великолепие. Бог не гледа на лице,а на сърце.
цитирай
3. missana - Много точно разбиране имаш, Михала.
26.03.2020 18:19
Имам 7 библии вкъщи, но предпочитам да се придържам към най-старите от тях. В две такива пише скривалище, а в по-новите - скришна стаичка. Но тези детайли са без значение. Важното е, че Христос изисква от нас да не сме публични в молитвата си, а скришни. Тук е същината. Ако не сме превърнали своята душа в храм Божи, то никакви външни храмове и дебеловрати попове не могат да ни помогнат за спасението й. "Суета на суетите...и всичко е суета..." утвърждава съвършено прозорливо ЕКЛЕСИАСТ. Пътят е в нас самите - той е вътрешен, а не външен. Иисус го указва съвършено ясно: "Аз съм пътят и истината и живота!" Той иска да ни каже това, което ни казва и свети апостол Павел: "Не живея вече аз, а Христос живее в мен!" Сиреч - достигнете духовния дан Христос вътре във вас самите. Говорим за духовно раждане /или ако предпочитате - прераждане/. "Който не се роди от дух и вода няма да влезе в Царство Божие." И това ни завеща пак Той!
цитирай
4. mihala - Благодаря,
26.03.2020 18:48
за пояснението.От това ,което съм прочела най-точната библия е превод на българската Православна църква, но е добре да сравняваме,защото някои текстове са за свещеници, които знаят, и не може недостигнали до съвършенство да ги разберат. А съвършенството е истинното Божие Христово учение и да сравняваме със Стария завет. Исус Христос е дошъл да ни покаже как да се покланяме и славим Отца с Дух и Истина. И когато започне Христос да живее в нас т.е. да сме изпълнени с Божия Дух, ние
започваме да изпълняваме Божиите заповеди без някой да ни налага,а самият Божи Дух ни подсеща. Или по делата ще ги познаем. А прераждане в Християнството няма. Бог да ни пази..
цитирай
5. lexparsy -    Приветствам призива ти че трябва ...
26.03.2020 22:23
   Приветствам призива ти че трябва да използваме това нарочено ни за изгубено време за молитва и общение с... Твореца! Замислих се и използвах тази дума вместо все по-опорочено проповядвания ни Бог, даже Господ.
   Също малко не се съгласявам с практиката да слушаме молитвата на свещеника! Неговата работа е да ни учи и да ни дава пример как да се молим. Защото във всяка дума от молитвата трябва да вложим съкровеното си лично разбиране и вяра!,
   Изконните църковни молитви, особено както подчертаваш на славянски имат голяма сила, но аз лично съм благодарен че един свещеник ме научи да се моля и с мои думи. Благодарен съм и на един друг свети човек, проповядал ми "Трите храма за молитва", задължителни за да бъде чута. (написх на 28.10.2019).
    Аз също вярвам че молитвата приобщава духа ни към хармонията на Творението,  и отблъсква всичко неприсъщо и, както въпросният страхуван вирус...
Имаш моите почитания за този призив!
   Лекс
цитирай
6. mihala - Здравей,Лекс,
26.03.2020 23:16
Благодаря ти,че споделяш своето виждане.Щом имаш собствен начин на молитва, след която чувствуваш успокоение, благодат, мир в душата значи си намерил истината.
Не се наемам да коментирам Божии служители, защото техния Господар ги е поставил на тези места да му служат, а молитвите са една изпитана рецепта за душата. Желая ти лек и спокоен сън.
цитирай
7. missana - Прераждане в християнството няма след смъртта, Михала.
26.03.2020 23:32
Аз говоря за прераждана приживе. Т.е. умираме като животно и се раждаме като Христов дух, т.е. се прераждаме в Христа. Прави си, че щом Христос заживее в нас, то тогава вече няма заповеди /те са за предшестващия стадий/. Ние следваме вече себе си, т.е. Христа и не можем да съгрешим.
цитирай
8. mihala - Ах,
27.03.2020 01:04
Не знаех,че сме били кравички, а може и маймунки според Дарвин. Тези,които вярват в прераждане минават през целия път на развитие на земята, но не могат да стигнат до Христовия Дух, защото Той е Божий.Може би си имал предвид под животни тяхната плът и проявление.Извини, но и те са Божие създание. Бог поругаем не бива. Човек е Божие създание, а не животинско.Превключи на друг канал.Лека нощ маймунчо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1652792
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив