Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2010 20:47 - какво ли ни чака???
Автор: mihala Категория: Поезия   
Прочетен: 518 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.09.2010 10:06


Лелееееееееее, какво ли ни чака? И ние не сме лишени от разни паразити... А някога и мравките са били нормални.Но последното заключение е обнадеждаващо- те изпълняват закона от стария завет, като не позволяват на гъбите да растат високо в дърветата. Ако бяха мравки в България, нямаше да се отделят, за да умрат сами, а щяха да се надуят и да разпръскват навсякъде заразата. Та нали те ще умрат, защо и другите да не са с тях... Може и да не съм права???

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2010/08/24/pensionna-reforma-ii-chast-avtor-crisis-izmamata-ponci-zdrav.595276


Мравки-зомби вече 48 млн. години се подчиняват на гъби паразити
10/09/2010
By admin


В близост до Дармщат (Германия), учени са открили най-ранните следи от гъбички, които управляват поведението на мравките за да постигнат собствените си цели и „все още са живи и здрави“, пише The Guardian , позовавайки се на Biology Letters.

Залепвайки се за насекомото, гъбичките растат вътре в тялото му и започва да отделят в него вещества от групата на алкалоидите, които влияят на поведението на домакина. Тези мравки напускат колонията и сами се отправят в търсене на свежи листа или изпадат от гнездата си, които са разположени по дърветата.

„Най-страшен е заключителният етап на паразитното наказание – пише „Гардиън „: – в последните часове от живота си, засегнатите от гъбата мравки се движат от долната страна на листата, на които са захващат с челюстите си на централната линия на листата, поставяйки така гъбата в най-удобно положение … Гъбите не могат да растат нито високо в короните на дърветата или долу в падналите листа, а заразените мравки често загиват на листата между тези два слоя, където влажността и температурата са подходящи за гъбите. Когато мравката умре, гъбичките израстват от главата и като образуват капсула, съдържаща спори и през нощта ги изстрелват в гората, където могат да заразят други мравки „.


 


Тагове:   Какво,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1661141
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив