Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2011 19:05 - Революциите на Facebook в Северна Африка са само началото - коментар
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 938 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 02.04.2011 19:07


image Може би най-интересният момент по време на революциите в Тунис и Египет беше ролята на Facebook.Вече никой не си прави труда да отрича основната роля, която изигра социалната мрежа. Но какво всъщност се крие зад успеха на мрежата.
 За никой не е тайна, че в съвременният свят достъпът до информацията е най-важното нещо. Контролът над информацията и още по-важно над дезинформацията се превръща в ключов фактор. Да се повярва, че такова силно оръжие ще бъде оставено в ръцете на човек, като Марк Зукърбърг е повече от наивно. Ролята на въпросният  младеж е по-скоро да служи, като параван зад който тези, които създадоха Facebook ще продължават да вършат истинската работа заради, която беше създадена мрежата. 
Вече съм споменавал за произхода на капиталите, които финансираха начинанието на 
Зукърбърг.(polopot.blog.bg/politika/2009/12/17/facebook-modernata-igrachka-na-cru-razsledvane-na-avtora.456670). Срещу това финансиране и определени ангажименти на Марк Зукърбърг беше определена ролята на "създател" на мрежата. Задача с, която той доста успешно се справя. Но какво всъщност наложи създаването на тази социална мрежа !?
  Facebook е източник на информация от ново поколение. Нещо, което досега не беше правено. Времето на радиото, телевизията и вестниците отминава. Информацията вече е в Интернет. На традиционните медии вече много трудно може да се гледа, като на надежден информационен източник. Кой би казал истината за събитията в Либия ? Либийската държавна телевизия или CNN ?!
 На кого бихте повярвали ?! Точно това е новото, което Facebook предлага. Един на пръв поглед независим източник на информация. Информация създавана от хората за хората. Това много добре си пролича и по време на събитията в Тунис и Египет. Чрез социалната мрежа се изпращаше информация извън страната. Най-интересното в случая е, че никой не подлагаше тази информация на съмнение. Създава се впечатлението, че щом нещо е написано във Facebook то непременно отговаря на истината. Дали можем да имаме пълно доверие на социалната мрежа ?
Кой би ни дал гаранция, че информацията поднасяна ни от социалната мрежа е достоверна ?!
 Кой би гарантирал, че профилът в мрежата е реален.  Възможността да се извършват манипулации е напълно реална. Кой може да гарантира, че една протестна група от 500 души не може да бъде много лесно увеличена на 5000. Има ли някой, който да ни гарантира,че останалите 4500 профила в тази група са реални. Разбира се от централата в Калифорния ще ви кажат, че подобно нещо е невъзможно. 
Но остава открит въпроса дали чрез изкуствени профили и групи определени хора не могат да моделират мрежата по свой вкус. 100 души в групата... 500 души в групата, 5000 души и от тук до масовата истерия е една крачка. Фактът че засега Facebook се приема, като напълно независим източник на информация не е за подценяване. Точно това в момента е най-силното предимство на 
Facebook. Когато чуете, че 20 000 или 30 000 души са се обединили в една група, това най-малкото ще предизвика вашето любопитство. Всичко това превръща социалната мрежа в един изключително могъщ инструмент за влияние в съвременният свят. Вече бяхме свидетели и на първите "Facebook революции", което придава съвсем друга роля на социалната мрежа. 
Да повярваме на официалната версия, че такова могъщо оръжие ще бъде оставено в ръцете на един 26-годишен младеж е твърде несериозно. Днес Facebook  е много по-мощно оръжие от самолетите и бомбите. Няма да сбъркаме ако кажем, че Тунис и Египет бяха само началото. Новото виртуално оръжие за масово поразяване вече е в действие.....

image
 Площад Тахир в Кайро....




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 898161
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031