Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2020 09:34 - АНАЛИЗ НА МОЙ ПРИЯТЕЛ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1506 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Бъдещето на преговорите за членство на Република Северна Македония  в ЕС и българската позиция

 

Трябва да отчeтем  различните цели и характер на договорите за добросъседство на България и Гърция (договора от Преспа) с Р Македония , както приетата през м.март  т.г. идея от нашата страна да подкрепи в ЕС за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания за членство.

Проучвайки изявлението на МВнР от 6 ноември т.г. към  Европейската комисия, че Република България не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за РСМ и проекта на декларация към нея, тъй като тя не давала  необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия, трябва да признаем, че този акт е първа смислена стъпка на Министерството и правителството по пътя на разумно урегулиране на двустранните междудържавни отношения след подписването под външен натиск на Договора за приятелство,  добросъседство и сътрудничество с  Република Македония на 1 август 2017 г. Морално остарелият и необвързващ Скопие текст на злополучната чиновническа творба бе коментиран  задълбочено от членове на Дружеството още на следващия ден. За съжаление  недружелюбната политика на РМ, по-късно на РСМ и медиите й спрямо България продължи. В Скопие са си повярвали, че с Договора за добросъседство сме признали и език, и идентичност, а за историята имало време да се преговаря. И провалят  цяла година срещите на съвместната комисия, за чиито заседания дори не се водят протоколи.

С присъединяването на РСМ към НАТО в Скопие„си изтъкаха платното и... ” разчитат с подкрепата на Немското председателство да получат перспектива за преговори за встъпване в ЕС. Нима най-важното в случая е да се отчете „приоритетът” на Берлин до края на годината? Скопие моментално забрави водещата роля на нашата страна за приемането й в НАТО и ни „се отблагодари” с нестихваща употреба на езика на омразата, продължаваща вече поне 15 години без прекъсване.

Нали уж преговори за членството в Европейския съюз започваха само след решаване на всички съседски спорове? Нима Р Северна Македония изглежда готова за преговори за членство в ЕС при новите повишени изисквания?  Не е ли по-добре да спорим сега или при отваряне на всяка глава от присъединителния за РСМ процес?

Нима в Съвместната комисия сме се хванали само за „сламката Гоце Делчев”? Не схващат  ли на „Дондуков” 1 и на „Ал.Жендов 2”, че тази буксуваща комисия няма нищо да свърши без политически надзор?

Много са още и откритите възлови въпроси към правителството:

Какво направи правителството ни, включително дипломацията ни, за укрепване връзките с хората от Повардарието?

Какви „меки сили” приложиха, за да съхранят  българщината там, доколкото е останала?

Какви лобита създадоха в Европа и във Вашингтон, за да разяснят  поне на Брюксел, Берлин и Париж нашите интереси, какво са ни причинили „велики сили” и съседни страни след Втората световна война и какво отстояваме?

Какво предприеха нашите посланици в евроатлантическото пространство?

Като дипломати ние  споделяме увереноста, че българската общественост  очаква с нетърпение отговори на маркираните въпроси.  Въпреки, че в очертаващия се процес на преход  към разумна политика спрямо България на РСЕ на северно-македонското население е необходимо време  за осъзнаване на дълбочината на политическата и историческа отговорност. Както и на учениците  в западната ни съседка да асимилират  бъдещите обективни исторически познания в учебниците си.

Историческото единство на българската нация и културното наследство не трябва да бъдат поставяни под въпрос от външни фактори. Идеално решение за изчистване на всички двустранни проблеми би  било сключването на обвързващо Скопие двустранно споразумение между двете държави с родствено население.

 

София, 15 ноември 2020 г.                                    д-р Огнян Гърков,

член на БДД



Тагове:   преговори,   време е,   РСМ,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Дано
27.11.2020 10:30
Дано е отминал векът на българската трагедия. Дано.
цитирай
2. kossef - Лошото е...
27.11.2020 11:00
че българските интереси спрямо РС "Македония" съвпадат с Рус интереса - поне забавяне, ако не изключване, възможността за присъединяването й в ЕС. Каква е същността на този Рус интерес не ми е ясно. Но знам, че не би бил в интерес на България, като знам последиците от досегашната "братска" дружба с "по-големия" наш брат... Отново сложна ситуация, оплетена от "кофти" интереси и от Изток, и от Запад... Би могло, и според мен, да се заработи в инициатива за обединение на двете Българии. Без друго в перспектива предстои - Единна Европа... Ама май - ядец!
цитирай
3. krumbelosvet - Косеффф
29.11.2020 06:16
Скива таласъми по пладне. Зарад такива като него са трите национални катастрофи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11740492
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031