Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2016 13:09 - Под шипковия храст
Автор: mihala Категория: Лични дневници   
Прочетен: 774 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ПОД ШИПКОВИЯ ХРАСТ
Сгушена под шипковия храст, малката горска теменужка не помръдваше. Опиянена от звуците на настъпващата пролет размишляваше... - Как ли изглеждаха другите цветя?...  И ето утрото И предложи нови разкрития. Нейното убежище беше покрито с неподозирано множество напъпили тревички. Малката теменужка се радваше.Тя очакваше новите съседи с голямо любопитство.  Не мина много време и тревичките започваха да стават цветенца, а някои се забавяха в очакване на ново случване. Въпреки,че се чувстваше самотна малката теменужка усещаше все  нови и нови присъствия. До нея се беше появила дебела непозната, която будеше  любопитство. Каква ли ще е тази непозната? -си помисли,  като не откъсваше поглед от нея.  А тя, усещайки погледа й, с всеки миг променяше вида си. Растеше, растеше...Появяваха се увити, а след това цели назъбени листенца. Теменужката я помисли за жълтурче, но набъбналите пъпки предвещаваха друго. Изкласила много над нея, тя се развиваше в клончета и трънчета, докато малката теменужка започна да се задушава. И когато, с последни сили погледна, на върха се беше появил магарешки бодил. Тя осъзна,че това развитие на нещата не предвещава добро за нея. Бодилът се развиваше и дебелееше. Малката синя теменужка поглеждаше, но вече силите я напускаха, а когато наведе главица, усети малка палава ръчица да се промушва към нея с радостен писък. Момиченцето щастливо показваше на  майка си желаната находка. Тази радостна глъч върна силите й. Тя изправи главица и се усмихна. На утринта, поела от горската роса, малката теменужка се събуди за нов живот. Звън на хлопки, от приближаващо стадо, долетя до нея. Прикрита зад големия шипков храст, тя се любуваше на новия ден. Беше забравила за бодила, който, в своята извисеност, беше послужил за храна на селското магарe.
@

   
  image


Тагове:   рз016,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, mihala, хубав разказ. ...
05.11.2016 22:43
Здравей, mihala, хубав разказ. Заглавието ме върна в детството, когато гледах филмчето"Приказки под шипковия храст''. Мисля, че беше чешко. Поздрави!
цитирай
2. mihala - Здравей, mihala, хубав разказ. ...
06.11.2016 09:52
barin написа:
Здравей, mihala, хубав разказ. Заглавието ме върна в детството, когато гледах филмчето"Приказки под шипковия храст''. Мисля, че беше чешко. Поздрави!

А това е от моето детство.Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1666352
Постинги: 1637
Коментари: 1307
Гласове: 9199
Спечели и ти от своя блог!
Архив